Morkel

Navn: Morkel
Dækker over: Almindelig Morkel (spiselig morkel), Hætte Morkel, Kegle Morkel, Klokke Morkel
Sæson: April-Juni

Info: Svampe. De kan købes tørrede, men kan også samles friske i naturen eller købes hos større grønthandlere og supermarkeder i sæsonen.

Spiselig morkel har en 4-8 cm høj hat, der er 4-6 cm bred, og den nedre kant er vokset sammen med stokken. Hatten er fyldt med uregelmæssige gruber og ligner nærmest en naturvaskesvamp. Gruberne er mørkebrune, men lysere i kanten. Stokken er cremefarvet og lidt opsvulmet. Svampen er hul indvendig. Den har en behagelig duft.
Morkel er relativ sjælden. Den vokser i løvskove, parker og haver, hvor jorden er næringsrig. Sæsonen er april til begyndelsen af juni. Sidst på sæsonen kan morklerne blive meget store, men de er da ofte fyldt med bænkebidere, tusindben og andet kryb.

Kilde: Karolines Køkkenleksikon

 

VoksestedI næringsrig jord i haver, løvskov og parker.

Billeder:

Opskrifter:

Morkel Sauce

Morkler, ærter, ærteskud og skinke med pasta

Morkler med blomkål