Æble
Navn: Æble
Dækker over: Ahrista, Bodil Neergård, Boskoop, Citronæble, Cox Orange, Cox Pomona, Discovery, Elstar, Filippa, Golden Delici., Guldborg, Gråsten, Holstener Cox, Ildrød Pigeon, Ingrid Marie, James Grieve, Jonagold, Lobo, Mutsu, Redfree, Ritt Bjerregård, Rubinola, Rød Ananas, Rød Aroma, Skovfoged, Summerred, Transparente, Almindelig æble, Spise-æble, Sød-Æble
Sæson: August-Oktober
Info: Danmark har nogle af verdens bedste æbler, og æblerne smager særligt godt efter en varm sommer. Højsæsonen for de danske æbler ligger fra september til oktober.
Æbler er rige på C, E og K-vitaminer samt stoffet Pektin.
Æbler kan spises, som de er eller tilberedes til fx desserter; lige fra æblegrød til komplicerede charlotter og kager.
Æbler kan også bruges i salater og indgå i hovedretter med svinekød, flæsk, fjerkræ eller stegt fisk, fxmakrel eller sild.
Æbler kan konserveres ved tørring eller syltes til gelé, mos, marmelade eller chutney.Der kan desuden laves saft eller brændevin af æbler.
Æblers holdbarhed kan forlænges ved at opbevare dem i kølige rum fx på bagtrappen eller i vindfang. Æbler tåler dog ikke frost. Står de i et haveskur, skal de derfor dækkes til med tæpper eller aviser, når frosten kommer. Hvis æblerne opbevares i længere tid, skal de mindst en gang om måneden gennemgås for mug og råd. Ved stuetemperatur får de fleste æbler en lidt fedtet overflade, og smag og konsistens ændrer sig. Det er de første tegn på forrådnelse, så tag kun mindre portioner ind af gangen. Æbler skal dog aldrig opbevares i køleskabe, idet de udskiller ethyl.
Kilde: Karolines Leksikon
Voksested: Vokser over hele Danmark. Gerne steder med meget lys.
Billeder:
Opskrifter: