Gederams

Navn: Gederams
Dækker over: Chamerion angustifolium
Sæson: Marts – Maj

Info: Gederams kan blive op til 150 cm. i Danmark.

Stænglerne har ingen grene, men blade, som sidder spredt på stænglen. Bladene er grønne på oversiden og mere lysegrønne på undersiden.
Stænglen slutter med en klase af karakteristiske violetter blomster.
Til spisning anvendes nye skud, som skæres af ved roden, når de er 20 om høje.
Man skal lade de hårde roddele være.
De unge skud er længe blevet anvendt til madlavning og er kendt som skovbundens asparges. Når planten bliver ældre bliver den sej og lidt bitter.
Bladene kan anvendes i salater eller i te. I Rusland anvendes tørrede blade almindeligt til te. Gederams er en god kilde til C-vitamin og A-vitamin. Planten blev også tidligere brugt som medicin, hvor man placerede
de rå stængler på sår.

Kilde: Spis Naturen (iPhone App)

Voksested: Planten kommer ofte frem i våde områder, hvor jorden er sur. Samtidig har de det bedst med åbne steder, hvor de kan få rigeligt med sol.

Kilde: Spis Naturen (iPhone App)

Billeder:

Opskrifter: