Hasselnød

Navn: Hasselnød
Dækker over:  Corylus avellana
Sæson: August – oktober

Info: Hasselnødder er råhvide, runde nødder med en brun hinde, omgivet af en hård nøddeskal. . På busken er den hårde nøddeskal omgivet af lysegrønne haser, der sidder to-tre i en klase. Inde i skallen findes selve nødden.

Friske hasselnødder lige fra træet er næsten hvide og smager meget mildt og saftigt. De nødder, man kender fra handelen, er tørrede.
Tørrede hasselnødder bør fryses og kan frosne holde sig ca. et år. Det største problem med hasselnødder i handelen er, at de ofte er for gamle og harske eller mugne. Ved køb bør man derfor checke produktionsdatoen. Tørrede nødder importeres oftest fra Tyrkiet.
Hasselnødder er meget energirige og fedtholdige, over halvdelen af nødden udgøres af fedt og resten af kulhydrater og proteiner. Bla. derfor har hasselnødder været en del af basiskosten siden stenalderen.
Hasselnødder kan anvendes både i madlavningen og i desserter og kager. Grofthakkede eller malede hasselnødder kan røres til postej eller indgå i en panering af kød eller fisk. Desuden er hasselnødder lækre i salater.
Hasselnødder, der er blevet kedelige og tørre, kan vinde noget ved at blive lagt i vand nogle timer. Hasselnødder kan ristes i ovnen eller på panden, derved fremhæves smagen.

Kilde: Karolines Køkkenleksikon 

Voksested: Nøddebuske vokser vildt i Danmark, men plantes også i skovområder og findes i mange haver

Kilde: Karolines Køkkenleksikon 

Billeder:

Opskrifter:

Frisk hasselnøddemælk

Hjemmelavet nutella med hasselnødder

Pesto med hasselnødder

Mazarintærte med hasselnødder

Røget laks med hasselnødder