Kvæde

Navn: Kvæde
Dækker over:  Cydonia oblonga
Sæson: August – november

InfoKvæde er en ældgammel frugt. Der findes to slags kvæder, nemlig æblekvæde og pærekvæde. Pærekvæden er mere almindelig end æblekvæden.

Pærekvæden ligner en stor forvokset pære, men formen er mere ujævn end hos en almindelig pære. Skallen er hård og læderagtig, og når den er moden, kan der sidde et filtagtigt lag på ydersiden.
Æblekvæden har naturligvis form som et æble. Den er hård som marmor og har en masse hårde celler i frugtkødet. Frugtkødet er mere tørt, rødlig og hårdt end hos pærekvæden.
En umoden frugt er grøn: Den bliver gulgrøn til citrongul, når den modner. I midten af det hårde frugtkød er der et kernehus med 8-16 rødbrune kerner. På samme måde som ved æbler og pærer, så spiser man ikke kernehus, blomst og stilk på kvæderne.
Kvæder har et ret højt indhold af C-vitamin Desuden indeholder de mineralerne fosfor, kalcium og kalium. Syrligheden kommer hovedsagelig fra vinsyre og æblesyre.
En moden kvæde udsender en citronagtig lugt. Lugten har det med at forplante sig til andre madvarer som frugt, grønt, smør og ost. Den bør derfor ikke opbevares sammen med disse

Kilde: Karolines Køkkenleksikon 

Voksested: Nøddebuske vokser vildt i Danmark, men plantes også i skovområder og findes i mange haver

Kilde: Karolines Køkkenleksikon 

Billeder:

Opskrifter:

Politikens mange opskrifter med kvæde