Vårmusseron
Navn: Vårmusseron
Dækker over: Vårmusseron, Calocybe gambosa, Tricholoma gambosum, Tricholoma georgii
Sæson: April-Juni
Info: Vårmusseron (Tricholoma gambosum) regnes for en af de bedste spisesvampe. På engelsk hedder den St. George’s mushroom, Skt. Georgs svamp, og tilsvarende kan man se den omtalt under det botaniske navn Tricholoma georgii.
Vårmusseron er en hvidlig, tør, tyk kødet svamp. Den danner hekseringe, der kan være meget store, og i gunstige år kan frugtlegemerne skyde op i kolossale mængder. Svampen har en karakteristisk smag og lugt som af nymalet mel. Stokken er tyk, ofte en smule skæv eller krum, op til 8 cm høj og kan ikke som ved champignon og parasolhat skilles fra hatten med et let vrid. Hatten er 5-15 cm bred, hvælvet og ofte bølget-svejfer i kanten (gambosum = hovformet). Hattens rand er en smule indrullet, og på undersiden af hatten sidder de smalle lameller meget tæt; de er frie eller udtandede og danner en fordybning rundt om stokken; de er ofte gaffeldelte og løsnes let fra hatbunden. Sporerne er hvide, og både lameller, stok, hat og det sprøde kød har en hvidlig-gullighvid farve; i tørre perioder bliver hatten blegt læderfarvet og en smule sprukken. Hattene viser sig som nævnt i april, men kan træffes til ind i juli, med hovedflor i maj-juni; efter sankthansdag begynder der at fremkomme flere giftige svampe, som ved uforsigtighed kan forveksles med vårmusseron.
Kilde: HaveABC.dk
Voksested: Enge og krat, ofte i græsplæner samt langs hegn; især på kalkholdig jord.
Kilde: HaveABC.dk
Billeder:
Opskrifter:
Cremet perlebyg med vårmusseroner, syltede løg og revet ”fynbo”